Biotrail lapsille

Biotrail -projekti innostaa opettajia esittelemään biomimetiikkaa lapsille. Nämä Sammonlahden koulun opettajan Kaisa Tanholan maalaukset ovat ensimmäinen askel. Tässä on hänen tarinansa.

Kun sain tietää, että yliopiston taakse on tehty Biotrail-luontopolku, lähdin itsekseni tutkimaan sitä. Polun pisteet olivat mielenkiintoisia ja ajattelin, että ne voisivat kiinnostaa myös viidesluokkalaisia oppilaitani. Päätin tehdä oppilaiden kanssa pyöräretken luontopolulle ja sitä varten tein nopeasti pienen vihkosen, johon laitoin kysymyksen jokaisesta polun kyltistä, jotta oppilaat oikeasti pysähtyisivät lukemaan ja ottamaan asioista selvää. Tässä kohtaa mukaan tulikin Junnuyliopiston Kati Koikkalainen ja lähdimme liittämään Biotrailia yhdeksi kolmansille luokille suunnatuista tehtävistä. Pyöräretkestä luokkani kanssa tuli pilottiretki ja testasimme kuinka polun pisteet ja tekemäni kysymykset toimivat. Oppilaat tykkäsivät luontopolusta ja kysymyksistä, mutta ehkä parasta oli kuitenkin paistaa makkaraa tuuliturbiinin läheisillä grillauspaikoilla.

Retki paljasti, että luontopolun kylttien tekstit olivat hieman vaikeaselkoisia lapsille. Ja siitä idea lähti kasvamaan. Päätimme tehdä jo olemassa olevien kylttien rinnalle qr-koodien takana olevat oppilaiden tekemät videot, joissa he kertovat lapsille suunnatusti kyltin asian. Näin Biotrail-polulla vierailevan lapsen on mahdollisuus sekä katsoa ja kuunnella video että lukea kyltin teksti.

Olin tehnyt vain nopeasti viivapiirroksina alkuperäisen kysymysvihkon kuvituksen oman luokkani käyttöön ja tämän takia halusin tehdä kuvituksen paremmin kysymysvihkon päädyttyä Junnuyliopiston käyttöön ja siksi lähdin maalaamaan uusia kuvia. Pidän paljon piirtämisestä ja maalaamisesta, joten kuvituksen tekeminen oli mieleistä. Etsin aiheisiin sopivia valokuvia netistä, joita käytin maalausten ideakuvina ja malleina. Työskentelin kuva kuvalta ja vähitellen vihkon kuvat valmistuivat. Kuvia tehdessäni valitsen usein akvarellit niiden työstettävyyden takia. Akvarellin läpikuultavuus antaa ihanat mahdollisuudet rakentaa kuviin syvyyttää ja kerroksellisuutta useiden värikerrosten kautta.

Vihko on valmis pian. Jos sinulla on sen vihko ja qr-koodit, sinä voit tehdä biotrailin minne tahansa.